Здравословните граници

Публикувано от Krasivomie на

Свободата за мен е висше право на всеки и всичко. Но както добре знаем всичко си има граници и те се определят от по-силния. Дали това ще е собствения ти страх или нечий по-силен от теб характер е въпрос на избор. И именно този избор е твоята свобода.

Преди тотално да съм те объркала и изгубила като читател искам да ти поясня малко как според мен се слува личната свобода и защо смятам ,че без зравословни граници няма здравословни взаимоотношения.

Не знам при теб как е, но аз моите уроци си ги уча само по-трудния начин. Дали защото не обичам промените и ме е страх от промяна или защото ми е по-удобно, не знам, но е факт. 

Чак на 31 годишна възраст ми светна, че съм се объркала жестоко по отношение на собственото си отношение към мен си. Истината е, че колкото и уважение да искаш да имат другите хора към теб, ти си човека, който ги учи на това и то с поставянето на граници.

Колкото повече сама уважаваш позицията си, личното си време и пространство, толкова по-доволна и удовлетворена ще си и толкова по-уважавана от околните.

Винаги съм обичала да се грижа за хората, децата, животните, растенията…колата си. За мен всичко носи своята енергия и има нужда от мило отношение. Но къде теглим чертата и почва грижата за себе си. 

Всъщност грижата за себе си трябва да е първичната грижа. Мега трудно ми е и изпитвам още вина, когато решавам да правя нещо изцяло за себе си, но в последствие ми е добре. И на това се учиш. Нищо не е статично и ти самата не си.

Ако искаш да се сдобиеш с дадено поведение, било то и към самата теб си, трябва да го превърнеш в навик. И да и ти като мен ще се чувстваш неловко и гузно, но всяко начало е трудно.

Вече не ползвам пет секундното правило на Мел Робинс, защото не ми е нужно, но без него нямаше да съм тук и сега и така. То е доста прост инструмент (както всички гениални формули) и гласи – всеки път когато ти дойде идея или желание за нещо , преброй от 5 до 1 и действай. Така прекъсваш предната част на своя мозък и спираш тялото ти от това да те спре. 

За теб може да е да изкажеш мнението си в делова среща, да кажеш какво искаш на любимия си човек или просто да разпределиш почивния си ден както ти се иска. Каквото и да е, пет секундното правило ще ти помогне. То е единствения инструмент, на който съм попадала, който ти казва не какво да правиш, а как.

То е и чудесен метод да се научиш да казваш не и по този начин да определиш границите на свота свобода и влианието на хората около теб към съществуването ти.

Бъди с хора, с които имаш взаимна симпатия, върши неща, които карат сърцето ти да пее или просто си стой сама с книга в ръка и си красивей. Искам да се научиш да правиш неща, които те карат да ти е красиво. Изобщо не е лесна задача, но вярвам в теб.

И следващия път преди да се откажеш преброй 5 4 3 2 1 и действай.

Застоя е истинската смърт.

Движението е живот.

Действай!

Красив празник разкошни жени!

Категории: Selfcare

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *