Tea Time vol.1 – Лайка

Публикувано от Красиво Ми Е на

Първа помощ и наслада с отбор от български регионални билки

Ако имате проблем с пиенето на вода през студените месеци като мен, имам решение за вас – билковите, неподсладени отвари. Важно е да не са подсладени, за да не ги регистрира тялото като храна, а като вода. Така получавате пълни със здраве напитки, които си правите сами и не изискват нито кой знае какви ресурси, нито кой знае какво време.

Преди да започнем с въведението в океана на билкарството е добре да уточним защо е по-добре да ползвате билки от билкови аптеки или набрани от вас самите, вместо билкови смески в пакетчета. В клипа по-долу разяснявам какво и защо имам предвид. Това видео не е със задължителен характер, а просто идея, която може да ви е от полза.

Като експерт ароматерапевт виждам много лесно връзката между лечебната сила на билките и химичният състав на етеричните им масла. Билковите отвари реално са най-безопасният начин да приемате етерични масла (Тук е редно да се отбележи, че това не важи за хора от рискови групи)Ако имате здравословни проблеми е добре да се консултирате с лекар, защото колкото и безобидни на пръв поглед, отварите могат да спрат или намалят действието на дадени лекарства.

Шега не бива с етеричните масла под каквато и да е форма. Като изяснихме това е време да започнем с кралицата в моята билкова класация – Лайката. В тази статия ще засегнем конкретно немската лайка ( Matricaria recutita/ Matricaria chamomila), която е най-разпространена в България и е известна просто като лайка. В снимките по-долу може да видите разликата във външния вид между немската и римската лайка.

Растение от семейство сложноцветни, немската лайка е с остър, билков аромат и изключителна комбинация от полезни свойства.

Като балсам за нервната система немската лайка може да възстанови както физическият, така и духовният ни баланс. Тя е доста нежно цвете с изключително силен вкус и аромат. В зимните месеци е направо задължителна като имуностимулант, противовъзпалително и протиовирусно средство. Да не говорим за всички женски проблеми и мъки и бебешките такива. Що се отнася до бебенцата е добре да се консултирате с педиатъра си преди да давате на мъниците каквото и да е.

Моят съвет е да ползвате отварата от лайка като ритуал преди лягане. Така си гарантирате дълбок и ползотворен сън, помагате на сърцето и храносмолателната система и отпускате нервната система след дългия ден. Друг вариант е да си вземете термос с отварата в дни с много напрежение и нерви като изпити, ходене по институции, лекари и подобни. Хем ще имате чудна топла напитка, хем ще сте много по-спокойни.

Няма как да не отбележа, че колкото и чай от лайка да пиете, той няма да замени пълноценното хранене и липсата на движение. Затова движете се, красиви хора, и си гответе пъстри и полезни вкусотийки, увеличете приема на течности и отвари и ви гарантирам, че ще ви става все по-красиво.


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *