Супер храните на България

Публикувано от Krasivomie на

Време е да си припомним колко вълшебно е мястото, където сме се родили и как лесно може да си помогнем в домашни условия.

Последните десетина години на българският пазар се появиха доста интересни растения и гъби, които вършат чудеса. Наричат ги супер храни и наистина има сериозни попадения, но ми се струва, че забравяме за корените си и лoкалните супер храни, които приемаме за даденост. Често използвани като подправки или просто като нещо зелено в чинията, неглижираме силата на местните супер храни. Магданозът спокойно заменя спирулината, копривата е удивителна за пречистване на кръвта, тинктурата от зелени орехчета прави чудеса! Местните изключително достъпни растения – супер храните на България, са част от нашия живот, дори без да съзнаваме.

Благословени сме да сме родени в страна, в която билките са във всеки дом и шкаф. Не знам за теб, но аз съм брала билки още съвсем малка и с удоволствие помирисвах всяко едно стръкче. Знам кое кога се бере, как ножицата или ножа са от изключителна важност, за да отрежеш твърдите стебла, как фазите на луната влияят на живителните масла в растенията и как сутрин се берат най-уханните билки. Тази здрава основа, на която съм стъпила, предавана от моите баби и дядовци ми дава свобода, както нищо друго на този свят.

В ароматерапията маслените извлеци са широко застъпени. Това е метод за екстракция на етерични масла от билки, с помощта на базово масло (мазнина-преносител), в която биват потопени билките. Разбира се е необходима и умерена топлина, която катализира процеса. За да си направиш маслен извлек трябва да използваш само сушени билки, защото когато работиш с масла, влагата е техен основен враг.

Един от най-разпространените извлеци е този от невен, често наричан масло от невен. Масленият извлек от невен ти помага при наранена кожа, ухапвания и други злополуки. Нужна ти е само билката(цветовете невен) и студено пресованo качествено базово масло по твой избор, с което да я залееш. Ако е лято го остави на слънце, в добре затворен, стъклен буркан да се пече поне 40 дни (6-8 седмици). Ако е студено, както сега, може да загрееш директно маслото и билката на много ниска темпаратура за около 30 мин., като внимаваш да не я сготвиш. Този метод е леко рискован и не го пропоръчвам. Има и трети вариант, при който затваряш много добре буркана с бъдещия извлек, разклащаш и потапяш в голям съд пълен с вода. Нивото на водата в големия съд трябва да е над нивото на маслената смес в буркана! Загрява се на водна баня за около 2-3 часа. Важно – не бива да се допуска водата да заври!

Най-важното за пропорцията между сушени билки и базово масло е винаги маслото да покрива добре билките и да остава поне един пръст разстояние от билките до края на маслото. Не препълвай буркана с билки. Имай предвид, че отива доста масло и големината на буркана е от съществено значение. Важно е да се отбележи, че крайният продукт не трае вечно и е добре да не се презапасяваш (годността му е от 6 месеца до година).

Ако искаш да използваш готовият маслен извлек след това в козметиката си е добре да си подбрал правилното масло. Различните типове кожа и проблеми изискват различни масла. Някои от тези масла са много подходящи и за пиене. Подобно на отварите, често наричани чай, поемаме живителните масла на растението по този изключително лесен и безопасен начин. Ароматерапията и билкарството са пряко свързани и могат да ти помогнат в какви ли не беди.

Ако имаш въроси по тази или други теми съм насреща и с огромно удоволствие ще ти съдействам.


Красив ден от мен!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *